Web Analytics Made Easy - Statcounter

جامعه‌شناس و استاددانشگاه گفت: آنچه در شب های چهارشنبه‌سوری اتفاق می افتد بروز بخشی از خشونت و فاکتورهای روانی در بین جوانان جامعه است که اگر درست و به‌موقع درمان نشود، گسترش خشونت، امنیت آحاد جامعه را تهدید میکند که باید دستگاه هایی چون سازمان نظام روان‌شناسی و متولیان دیگر در مرتفع کردن آن به میدان بیایند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر امرالله قرایی‌مقدم، جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفت‌و‌گو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در بحث چرایی زایش و افزایش خشونت در شب های چهارشنبه سوری سالهای گذشته تا جایی که بنده به‌یاد دارم گذشته شب های چهارشنبه سوری در قدیم حتی تا یکی دو دهه گذشته طوری بود که مردم قبل از آنکه هوا کاملا تاریک شود، برخی از خانواده ها بر اساس  باورهای قدیمی که به آن معتقد بودند  آتش کوچکی را در حیاط یا پشت بام خانه هایشان روشن می کردند. در هر خانه جوان ها از روی آتش می پریدند و شعرهایی می خواندند که با توجه به مضمون ساده آنها تولید امید و امیدواری به آینده میکرد که ما در این بحث به درست بودن و غلط بودن این باورها و مراسم ها کاری نداریم، چون نمی توان با نگاه منطقی امروز زاویه نگاه گذشتگان را واکاوی کرد.

 

وی اضافه کرد: اما من می‌خواهم بگویم که این رفتارها در ابتدای شب چهارشنبه سوری و در ساعات پایانی آخرین سه‌شنبه سال آغاز می‌شد و یکی دو ساعت به طول می انجامید. با شعر خوانی و شادی چند جوانان که در هر خانه بودند از روی آتش می پریدند و شعرهایی می‌خواندند و این شب به سادگی و لب خندان خانواده ها به اتمام می‌رسید. اما آتش‌بازی چهارشنبه‌سوری تا یکی دو دهه گذشته یک بخش کوچک از مجموعه کارها و مراسم هایی بود که انجام می‌شد. تازه بسیاری از خانواده ها هم به فلسفه این شب ناباور بودند و آن را انجام نمی دادند. اما در کنار آتش سوزی بسیاری از رسومات خوب مانند کمک به فقرا، ترویج نظم و نظافت و رفتار در آستانه سال نو وجود داشت که متاسفانه امروز همه آنها از بین رفته و جای خود را به هجم غیرقابل باوری از خشونت داده است که شاهد حرف های من همین صداهایی است که می شنوید و این صداهای انفجار که در واقع ملک عذاب شهروندان است در این سالهای اخیر تنها در یک شهر خلاصه نمی شود و معمولا از یکی دو ماه قبل از سال نو و شب چهارشنبه سوری آغاز می شود و صدمات غیرقابل جبرانی را برجای می گذارد.

این استاد جامعه شناسی در ادامه سخنانش با تصریح بر این نکته که رفتارهای جوانان در شب های چهارشنبه سوری که در سال‌های اخیر برگزار می‌شود به نوعی ریشه در برخی بحران های روحی دارد، ادامه داد: اگر هر فردی که مخالف این نظرات است تنها چند دقیقه فیلم با اصل اتفاقاتی که در شبهای چهارشنبه سوری می افتد را ملاحظه و کمی در آن تامل کند، تایید خواهد کرد که بسیاری از این رفتارها ناهنجاری اجتماعی هستند که از انواع و اقسام مشکلات روحی و روانی ناشی می شوند که اگر بحال خود رها شود بی تردید در آینده ای نزدیک شاهد رخداد اتفاقات ناخوشایندی خواهیم بود.

قرایی مقدم در بخش دیگری از اظهاراتش اظهار داشت: من می خواهم از جوانان این سوال را بپرسم که این چه شادی و جشنی است که در آن موجبات نقص‌عضو، ناراحتی اعصاب، سکته سالمندان، سقط بانوان باردار و قطع عضو و... حرف اول را میزند؟ این چه جشنی است که با ترقه زدن جلوی پای یک پیرمرد یا یک زن باردار  خنده و شادمانی ایجاد می کند؟ گر چه خود جوانان شاید متوجه نباشند که این خشونتی که در سینه آنها خانه کرده است ناشی از القائات برخی از ویدئوها و داده های فضای مجازی و فیلم های ژانر خشونت هالیوود است.

 

وی اضافه کرد: یک روحیه سالم و یک روان سالم و یک انسان سالم هرگز راضی به آزار دیگران نمی شود. اسلام که دین آزادگی است این نوع برخوردها را محکوم میکند و در ادیان دیگر و ایدئولوژیک های دیگر هم خشونت محکوم است. لذا برگزاری چهارشنبه‌سوری در سال‌های اخیر معنی مسلم مردم آزاری است. شاهدمثال این بحث در ادبیات ما که آینه تمام نمای تفکر و فرهنگ و تمدن پیشینیان ماست در شعری جلوه گر است که می گوید: «می بخور، منبر بسوزان، مردم آزاری مکن!» تمثیل حرام مطلق و کفربه خداوند را در مقابل مردم آزاری مجاز دانسته است. متاسفانه در این سالها می بینید که از گزارش های تصویری و اورژانس و سایر سازمان ها تصاویری که در تلویزیون، مطبوعات و فضای مجازی پخش می‌شود تصاویر تاسف باری است که اگر در معرض دید گردشگران خارجی که به ایران سفرکرده اند گذاشته شود و کسی نباشد که گقتار روی فیلم را برای آنان ترجمه کند مطمئناً از این تصاویر چیزی که برداشت می کردند این بود که جنگ خشونت‌باری اتفاق افتاده و  رسانه ها آن را گزارش می کنند

این استاد دانشگاه با ورود به بحثی دیگر با تصریح بر این نکته که در جامعه شناسی نظریه وجود دارد که می گوید از خشونت خشونت زاده می شود، گفت: ما امروزه صحت این نظریه را در جامعه می بینیم. خود من مصداق خشونت ورزی جوان ها را در بین دانشجویان خودم دیده ام که در واقع هر گونه خشونت ورزی از آنها انتظار نمی رود. بنابراین باید برخی از سازمان‌های متولی مانند سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره، جامعه‌شناسان دست به دست هم بدهند و با رویکرد و عملکردی واحد و همسو ریشه خشونت و خشونت ورزی و منابع و دلائلی که موجب رشد و گسترش خشونت می شوند را ریشه یابی کنند و در مرتفع کردن آن بکوشند.

وی ادامه داد: اگر چنین افراد خشونت ورزی که شاخصه های بیماری روانی را دارند و در عملکرد خود کارهایی را بروز می دهند که از یک فرد سالم و عقل سلیم بعید به نظر برسد، به موقع و درست درمان نشود، بی تردید خشونت و خشونت ورزی در جامعه به گونه‌ای تصاعدی گسترش پیدا می‌کند و در جامعه بسط می‌یابد، آن وقت دیگر این خشونت به چهارشنبه سوری و یک شب در سال محدود نخواهد شد و دامنه آن به سایر روزهای سال هم کشیده می‌شود و بحرانی از آن زاده می شود که امنیت مردم تحت شعاع قرار میدهد.

 

قرایی مقدم در خاتمه اظهاراتش عنوان کرد: من به یاد ندارم در دهه های گذشته برای حفاظت از مردم و تامین امنیت جامعه آنهم برای یک شب تمام نیروهای پلیس، سازمان‌هایی مانند آتش‌نشانی و اورژانس و برخی از سازمان‌های مددکار اجتماعی همگی در کنار هم بسیج شوند با این هدف که دامنه‌های این خشونت را به گونه‌ای معقول مدیریت و کنترل کنند که هم مردم بتوانند شادمانی مردم را بهم نزنند و هم بتوانند امنیت مردم را بنابراین به‌نظر من آنچه که ما شاهد آن هستیم هرگز معنا و مفهومی از یک جشن ندارد و این اتقاق که به اسم چهارشنبه سوری مصطلح شده ماهیتاً در قالب فاجعه، آنهم فاجعه ای عظیم معنا و مفهوم می‌شود.

 

 انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: شب های چهارشنبه سوری خشونت ورزی سازمان ها یکی دو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۱۱۸۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشکیل کمیته امنیت روانی برای برخورد با شایعه سازان و نشردهندگان اکاذیب در فضای مجازی

مهدی بخشی امروز در نشست رؤسای حوزه‌های قضائی و دادستان‌های سراسر استان کرمان با موضوع بررسی برنامه‌های عملیاتی سال ١۴٠٣ دادگستری استان کرمان گفت: سند تحول قضایی با توجه به قانون اساسی و قوانین و مقررات هم سو با نظام، اهداف انقلاب، بیانات امام راحل و یکی از موضوعات مورد توجه و تأکید مقام معظم رهبری طی چند سال گذشته بوده است. 

 وی شرط اول قضاوت را انقلابی بودن، انقلابی ماندن، دفاع از ارزش‌های امام (ره) و شهدا و تبعیت از ولی عادل دانست و بیان کرد: کسی که در مسند مسئولیت است، همواره باید با داشتن منش انقلابی، اخلاص و سختکوشی برای تحقق سند تحول قوه قضائیه تلاش کند.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان خدمت کردن به مردم را یک توفیق و موهبت بزرگ دانست و بیان داشت: در ابتدای امسال، ٧٩ برنامه برای سند تحول قوه قضاییه ابلاغ شده و در دادستانی مرکز استان نیز برنامه یک ساله ۱۴۰۳ را مبتنی بر سند تحول تنظیم کرده‌ایم.

وی به تهیه کاربرگ‌هایی برای نظارت بیشتر بر دادسرا‌های سراسر استان اشاره و بیان کرد: از طریق این کاربرگ‌ها، ارزیابی جامعی برای سنجش عملکرد در شاخص‌های متعددی از برای انطباق با مفاد سند تحول صورت می‌گیرد و نقاط قوت و ضعف در دادسرا‌های استان به صورت دقیق شناسایی شود.

مدعی العموم کرمان همچنین خواستار توجه جدی دادستان‌های سراسر استان به عملکرد حوزه‌های تحت امر خود و همچنین رسیدگی سریع توأم با دقت به پرونده‌ها شد و بیان داشت: تعیین تکلیف هر چه سریع‌تر پرونده‌های موجود در نیروی انتظامی و ضرورت افزایش نظارت بر عملکرد ضابطین و ارائه آموزش‌های لازم به آنها نیز در اولویت دادستان‌های سراسر استان قرار گیرد. 

وی هتک حرمت و هر گونه افترا و تهمت ناروا به افراد را مذموم شمرد و به کلیه مقامات قضائی استان توصیه کرد: مبارزه جدی با فساد را در اولویت کار‌ها و امور خود قرار دهند و در عین حال توجه و اهتمام ویژه به حفظ حرمت و آبروی مسئولانی که هنوز جرم آن ها ثابت نشده نیز داشته باشند. 

دادستان کرمان یکی دیگر از مظاهر صیانت از حقوق عامه را برخورد و مقابله با شایعه سازان و نشردهندگان اکاذیب و اقداماتی که در فضای مجازی باور‌های مردم را نشانه گرفته‌اند و موجبات تشویش اذهان مردم را فراهم می‌آورند، دانست و تاکید کرد: دادستانی کرمان با تشکیل کمیته امنیت روانی با تمام توان به مقابله با هر آنچه امنیت روانی و فیزیکی مردم را تهدید می‌کند، خواهد پرداخت و از موارد نقض و مخدوش کردن حقوق عامه جلوگیری خواهد کرد. 

وی در ادامه به ماندگاری طولانی‌مدت وسایل نقلیه و اموال توقیفی در حوزه پرونده‌های مواد مخدر در استان اشاره و بیان داشت: با اقدام جهادی و شبانه روزی برای دستور رئیس قوه قضائیه و دادستان کل کشور، پارکینگ خودرو‌های توقیفی مواد مخدر وضعیت مطلوبی دارد؛ اما باید این روند را ادامه دهیم تا برای بار دیگر پارکینگ‌ها پر نگردند و هر چه سریع‌تر برای تعیین تکلیف این خودرو‌ها اقدام شود. 

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان تأکید کرد: دادستان‌ها ضمن حضور در انبار‌ها و پارکینگ‌های خودرو‌های توقیفی غیر مواد مخدر، علل ماندگاری خودرو‌ها به ویژه موتورسیکلت‌ها را مورد بررسی قرار دهند و با صدور دستورات قضایی لازم، موانع موجود را برای تعیین تکلیف آنها رفع کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • تشکیل کمیته امنیت روانی برای برخورد با شایعه سازان و نشردهندگان اکاذیب در فضای مجازی
  • مولفه‌های بومی امنیت روانی در اردبیل احصا شود
  • اتمام حجت دادستان کرمان با شایعه‌سازان در فضای مجازی
  • حمله خشونت‌آمیز پلیس نیویورک به دانشجویان حامی فلسطین در «کلمبیا»
  • طرح پنج شنبه‌های طلایی و دوری دانش آموزان از فضای مجازی
  • آغاز طرح ملی مشاركت اجتماعی مردم در فضای مجازی از تابستان
  • طرح پنج شنبه های طلایی سبب دوری دانش آموزان از فضای مجازی می شود
  • پنجشنبه را تعطیل کنید که از نظر فرهنگی و تمدنی مهم است | برای فعالیت اقتصادی هم فضای مجازی و دورکاری هست!
  • اجتماع دانشگاهیان خاش در حمایت از دانشجویان و دانشگاهیان آمریکایی و اروپایی طرفدار غزه
  • حکمرانی رسانه را جدی بگیریم